Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 4. 2023

Jezerem protékalo letní Labe

 

Petr nafotil a poslal fotky řeky, jak on píše u Piskačova mlýnu, ale mnozí toto místo už znají spíše jako Penzion a restaurace Na Pilce.  Pro jistotu uvádím oba názvy, protože okolí tohoto objektu se za poslední rok změnilo k nepoznání, tak abu nedošlo k mýlce. V okolí Pilky prakticky zmizely lesy a zbyl jen přestavěný objekt bývalého katru, který je provozován sezónně jako již zmíněný penzion.

img-20230415-j301.jpg

Pro ty z Vás, kdož toto místo znáte, tak vidíte, že voda v řece pod jezem je rozlitá až na louku pod hlavní budovou penzionu, což je naprosto vyjímečné. Jak to vypadalo nad jezem je vidět z titulního obrázku, který uvádím pro přehlednost jestě jednou.

img-20230415-j302.jpg

Jen pro představu  v té době protékalo Chrudimkou asi  15m3 /s což je proti průměrnému ročnímu odtoku této řeky víc než pěti násobek a to zhruba odpovídá letnímu průtoku  řeky Labe v Pardubicích. Navíc z fotek je zřejmé, že z bývalého lesního palouku, na němž penzion stával, je to teď spíše Hospoda na mýtině, protože okolní lesy jsou téměř kompletně vymýceny. I to je nejspíše jedna z příčin, proč jednodenní dešť dokáže tak významě zvýšit hladinu v řece.

img-20230415-j303.jpg

T.